Pajotse Honing - advocaat - bijencosmetica 


Deze honing is afkomstig van bijen die gedurende 10 jaar geselecteerd werden op Varroa resistente eigenschappen. Varroa is een parasiterende mijt die de bijenvolken sterk verzwakt en waar de volken uiteindelijk ten onder aan gaan. Om de bijenvolken te helpen deze mijt onder controle te houden,zijn imkers genoodzaakt de volken jaarlijkse meerdere malen te behandelen met chemische producten, zoals organische zuren en acariciden. Producten waarvan residuen terug te vinden zijn in de bijenproducten zoals honing, propolis en bijenwas.

Deze honing  is echter volledig vrij van deze residuen omdat deze bijen geen behandeling tegen Varroa vereisen.

Door de selectiestrategie van Noël De Schrijver hebben deze bijen mechanismen ontwikkeld om zelf de Varroa infectie tegen te gaan. Dat leidt tot sterke volken die niet behandeld worden met chemische producten en bijgevolg gezondere bijenproducten produceren.

 Deze Pajotse honing heeft een unieke smaak,dankzij een combinatie van een grote diversiteit aan planten zoals wilg,paardenbloem, klaverblad,fruitbloesem,wilde en tamme kastanje, linde,kleinfruit,meidoorn, bloemen...enz

 

Honing is een superverzadigde suikeroplossing afkomstig van de suikerhoudende nectar van bloemen. Terwijl de bijen de bloemen bestuiven, wordt de nectar door de bijen opgezogen en opgeslagen in de honingmaag. Eens terug in de bijenkast wordt het deels verteerde mengsel doorgegeven aan de bijen die de honing maken en het geconcentreerde mengsel opslaan in de honingraten. De samenstelling van honing bestaat uit 40% fructose, 30% glucose, 12% andere suikers, 17% water, 0,5% eiwitten en een klein percentage aminozuren, vitaminen, fenolen, flavonoïden en alpha-tocopherol.

Het zijn vooral deze laatste moleculen die de gezondheidsvoordelen van honing bepalen door hun antioxidante, antimicrobiële, antivirale, antifungale en anti-inflammatoire eigenschappen.

Door de hoge concentratie van suikers en fenolen in honing, wordt honing ook gebruikt voor wondheling, waarbij werd aangetoond dat honing op wonden het eiwit plasmine in de huid activeert, wat zorgt voor een betere wondgenezing

Honingproducten

Bijencosmetica